18. Sosirea berzelor – macheta

Concurentul inscris cu numarul 18 la “Concurs pentru copii de Ziua Mediului Inconjurator” este Goicea Gabriela, eleva in clasa I la scoala din localitatea Batrani, jud. Prahova. “Sosirea berzelor” este o lucrare pe care Gabriela a facut-o la scoala, la ora de lucru manual, sub coordonarea doamnei inst. MIHAELA MORARU, careia ii multumim pentru inscrierea in concurs a elevilor dansei.

Acest proiect reprezinta o bucata din natura, perioada in care berzele, atat de dragi tuturor, se intorc din tarile calde si populeaza campurile si satele linistite.

Intr-un sat de langa Timisoara, pe stalpii de inalta tensiune, de foarte multi ani exista cate un cuib de berze, pe fiecare dintre ei. In fiecare primavara vizitam satul ca sa urmarim sosirea lor, si ne intoarcem cand stim ca puiutii ies din oua. Fetele mele sunt impresionate de frumusetea berzelor si urmaresc cu atentie cand una din berze paraseste cuibul in cautare de hrana si alta se intoarce cu rama in cioc si hraneste puiutii.

Lucrarea Gabrielei mi-a ramas la suflet. Felicitari, Gabi si succes in concurs!

Ce avem nevoie pentru a face o macheta cu berze

* sablon barza

* betisoare de lemn de la frigarui

* scobitori

* polistiren

* hartie creponata verde

* hartie glasata albastra

* foarfece

* adeziv

* scotch

Cum facem o macheta cu berze

Intai scoateti la imprimanta unul din sabloanele afisate,  colorati aripa cu negru, si ciocul cu portocaliu, apoi decupati. Nu este nevoie sa decupati si picioarele, pentru ca ele vor fi inlocuite cu betisoarele pregatite.

Sablonul ales asezati-l pe o hoaie de hartie alba si faceti dupa el un contur cu creionul.

Trasati liniile pentru a da forma si colorati la fel, apoi decupati. Veti avea astfel barza si pe fata si pe spate. Daca stiti sa desenati, faceti voi cu creionul conturul unei berze si nu mai scoateti la imprimanta sablonul.

Cele doua fete ale unei berze le lipiti spate in spate, intre ele fiind asezat betisorul de frigarui.

O bucata de polistiren o imbracati in hartie creponata verde. Lipiti-o pe spate cu scotch. Din hartie glasata albastra, taiati un oval neuniform ca sa reprezentati balta si lipiti-l pe polistiren. Lasati goluri sub hartia albastra ca sa dati impresia de mici valuri. O idee foarte buna de a reprezenta apa in relief, gasiti daca accesati linkul “Tablou in relief”.

De jur imprejurul apei infigeti scobitorile. Mai ramane sa pozitionati berzele in locurile dorite, deasemenea infipte in polistiren cu ajutorul betisoarelor de frigarui.

Acest proiect poate fi realizat in colectiv, in sala de clasa sau la gradinita, dar daca vreti o lucrare individuala, puteti sa lipiti cele doua fete ale berzei pe o scobitoare si sa o infigeti intr-un dop de pluta. Creati apoi un cadru potrivit berzei.

Anotimpuri Coloreaza pasari si animale Concursuri Lucru Manual Planse de colorat Ziua Mediului Inconjurator

3 Comentarii

  1. Superba lucrare!! gabriela este posesoarea unui card veritabil de berze; parca acum isi vor lua zborul! Sunt foarte incantata ca avem posibilitatea sa ne alaturam Gabrielei cu ajutorul sabloanelor. Felicitari!!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *