35. Colaj pe harta Romaniei, cu fire textile

Nr. 35 in concursul  “Sunt român mândru!”  este grupa mijlocie a Gradinitei Liceului Cu Program Sportiv Braila, indrumatori: d-na Educatoare Georgiana David si Maria- Valentina Blanaru. Ei au realizat un colaj pe harta Romaniei, cu fire textile.


Materiale necesare: sablon – harta Romaniei, carton color albastru, planse de colorat: ulcior, traista, stergar, nai, fluier, creioane  colorate, creioane ceracolor, fire textile in culori diferite, adezivi (aracet si lipici)

Tehnici practice de lucru si materiale folosite in cadrul grupei Fluturasilor a Gradinitei Liceului cu program Sportiv, Braila pentru realizarea lucrarii “Romania – leaganul copilariei mele”: 1.Desenul in creion – primul instrument pe care copilul il manuieste la venirea in gradinita; desenul devine mijloc de comunicare a gandurilor si trairilor affective ale copilului, iar la aceasta lucrare copii si-au insusit noi cunostiinte despre obiecte, traditii si instrumente muzicale si porturi populare romanesti.
 2. Desenul cu creioane colorate – culorile preferate au fost culorile calde, tari: rosul, verdele, albastrul si galbenul, insa daca  un precolar – fluturas a preferat o culoare, a folosit-o in tot desenul pe care l-a avut de colorat. Au fost astfel colorate instrumente muzicale (nai si fluier, dar si stergare si traista cu motive populare, precum si desenele obiectelor casnice artizanale reprezentative pentru tara noastra.

3. Desenul in ceracolor – tehnica cere niste deprinderi deja formate. Este tehnica utilizata la prescolarii 4 ani din cadrul grupei mijlocii, deoarece aceasta tehnica este folosita cand copilul a dobandit mai multa precizie in miscarea mainii.

4. Tehnica formelor obtinute prin presarea si lipirea firelor textile – firele de ata  colorate sunt asezate si lipite pe o foaie de hartie alba sau colorata,  dirijandu-le in directii diferite, scotand in evidenta, prin intermediul culorilor diferite regiuni ale lucrarii care se vor evidentiate; in cazul lucrarii d efata formele de relief ale tarii noastre. Au rezultat  potiuni/imagini interesante deoarece firele uitilizare au avut culori diferite.

4. Tehnica Colajului – Ultima tehnica folosita pentru executarea lucrarii colective a Grupei Fluturasilor a fost cea a colajului cu ajutorul careaia a capatat contur intreaga lucrare, prin alaturarea tututor desenelor executate prin tehnica desenului in creion, creioane colorate si creioane ceracolor, incadrand cu succes piesa principala a lucrarii executata prin lipirea si presarea firelor textile pe sablonul harta Romaniei desenat pe carton color.

Premergatoare realizarii acestei lucrari colective au fost activitatile specifice grupei mijlocii pe tema stabilita sustinute de d-na educatoare Georgiana David, sarbatorind astfel ziua de 1 Decembrie. Fiecare fluturas al grupei mijlocii a lucrat cu indemanare si bucurie, iar la finalizarea lucrarii au fost fericiti si mandrii de realizarea lor comuna!

Material realizat de Maria -Valentina Blanaru

1 Decembrie Concursuri Lucru Manual Sunt roman mandru!

1 Comentariu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *