Arta de a rula hartia – Quilling

Astazi vom vorbi despre arta de a rula hartia; Quilling. Pentru a intelege mul mai bine aceasta arta, haideti sa vedem cand, unde si cum a fost folosita aceasta. Materialul prezentat in acest articol este fructul investigarilor pe care le-am realizat prin mediile de care am dispus.

Arta de a rula hartia - Quilling

PAPER-ROLLING (hartie rulata), PAPER-SCROLLING (hartie pe suport, derulata), FILIGREE (filigran), MOSAIC (mozaic) şi QUILLING, sunt toate numele care s-au dat acestui meşteşug de-a lungul istoriei sale. Unele surse indică faptul că acest mestesug a fost practicat in Egiptul Antic.


Lucrari de mare calitate au fost realizate de maicile din Franta si Italia in secolele XVI si XVII, de elegantele doamne de la curtea domneasca din timpul Dinastiei Stuart, si de doamnele de companie în regatele georgiene, iar in prezent se bucura de o renastere moderna.

Hartia folosita pentru Quilling - Arta de a rula hartia

De asemenea, se raspandeste in America de Nord prin colonisti. Astăzi tehnica are ceva încomun cu cea practicată de Elizabeth ( fiica lui George al III-lea), Joseph Bramah  (faimosul stilist), d-l Delanz (pionier în  arta care utilizează ca material de bază hârtia). Despre quilling scria şi Jean Austen în romanul “ Raţiune şi simţire” precum şi surorile Bronte în romanele lor.

Această artă nu era practicată de femeile de rând ci de cele din înalta societate realizând lucrări remarcabile cu care împodobeau coşuleţele de lucru, scrinul, cabinetul, confecţionau rame pentru tablouri.
Maicile decorau relicvele sfinte si icoanele cu multe astfel de ornamente aurite.

Arta de a rula hartia - Quilling - La lucru

În 1875 a avut loc o încercare de a reintroduce mestesugul de catre WM. Bemrose. A fost produs un kit numit “Mosaicon”, ce cuprindea si un manual. O altă informatie a fost descoperita într-o carte de uz casnic in perioada Edwardiana, intitulata “Floral Mosaicon”. În articol se face menţiune ca piesele ar fi fost cumpărate de către Regina Mary si Regina Alexander.

Kit quilling -  Arta de a rula hartia

Multe muzee au exemplare antice cu astfel de lucrari şi o broşură de la Quilling Guild este disponibilă publicatiilor. Mai multe piese au fost descoperite in timp si cercetarea continua.

Cele mai populare forme Quilling:

Cateva forme Quilling - Arta de a rula hartia

1. Connected Scrolls
Realizare: Rulati mai multe benzi. Capetele benzilor le lipiti de celelalte role in sir. Le lipiti cu clei intre ele.

2. Open Heart
Realizare: Indoiti banda pe mijloc, apoi rulati fiecare capat fata in fata.

3. Double Scroll
Realizare: Desfaceti două lungimi de hârtie, mai scurte decât celelalte. Asezati-le una peste alta si lipiti-le cu clei la capete pe o suprafata mica. Rulati banda dubla, începând cu marginile care nu sunt lipite, apoi separati usor colile.

4. S Scroll

Realizare: Rulati un capăt al benzii spre centru, apoi rulati celălalt capăt spre centru in directia opusa, pentru a forma un S.

5. C scroll

Realizati: Rulati ambele capete ale benzii spre centru.

Etc., Etc.,…

Introducere in Quilling – video:


Se gasesc in magazinele de hobby-uri seturi complete pentru quilling, insa, daca nu aveti ocazia sa va procurati astfel de seturi puteti lucra cu orice hartie colorata, iar dintr-un ac cu gaura mare va puteti face ustensila pe care rulati hartia. Taiati gaura acului pe jumatate, astfel incat la sfarsit sa obtineti un fel de furculita.

Cateva lucrari Quilling foarte frumoase:

Exemple Quiling - Arta de a rula hartia

Martisoare Quilling - Arta de a rula hartia

Felicitare Quillineg - Arta de a rula hartia


Lucrari Quilling - Arta de a rula hartia - 1

Exemple Quilling - Arta de a rula hartia - 2

+ exemple Photobucket + info | Quilledcreations

zp8497586rq
Felicitari quilling Martisoare quilling Quilling tablouri quilling