Avanpremiera concursului de Dragobete

   Pe vremuri, in preajma zilei de 1 martie, cel mai adesea pe 24 februarie, oamenii tineau sau faceau Dragobetele (Ziua Indragostitilor, Cap de primavara, Logodnicul Pasarilor). Probabil ca luna februarie era considerata luna de primavara, iar ziua de 24 era inceputul anului agricol (uneori ziua iesirii ursului din barlog). Este momentul in care natura se trezeste, pasarile isi cauta cuiburi, iar oamenii, in special tinerii, intra si ei in rezonanta cu ea.

Cine este Dragobetele?

Divinitate mitologica similara lui Eros sau Cupidon, Dragobete este considerat a fi fost fiul Dochiei, un barbat chipes si iubaret nevoie mare. Nu bland ca Sf. Valentin, ci navalnic, el era la daci zeul care, ca un “nas cosmic”, oficia in cer la inceputul primaverii nunta tuturor animalelor. In decursul anilor aceasta traditie s-a extins si la oameni. Astfel, de Dragobete, fetele si baietii se intalnesc pentru ca iubirea lor sa tina tot anul, precum a pasarilor ce se “logodesc” in acesta zi.
Motivatia preluarii obiceiului pasarilor era profunda, din moment ce pasarile erau privite ca mesagere ale zeilor, cuvantul grecesc “pasare” insemnand chiar “mesaj al cerului”.
Dragobete este si un zeu al bunei dispozitii de ziua lui facandu-se petreceri (fara indecentele evenimentelor similare din zilele noastre), iar de acolo porneau de multe ori viitoarele casnicii…

Datina Romaneasca

Sarbatoarea Dragobetelui s-a pastrat pana in zilele noastre, traditia acestei zile perpetuandu-se din generatie in generatie. De aceea si noi, la randul nostru, incercam sa predam copiilor lectia iubirii printr-o sarbatoare menita a celebra cel mai frumos sentiment. Dupa cum stim, iubirea este universala, oamenii, dar mai ales copiii, pot trai iubirea pentru semenii lor dar si pentru un animalut drag, pentru un copacel sau o floare, pentru un pestisor. Iubirea copiilor este pura si neconditionata de nici o conventie sociala, de aceea credem ca putem inchina aceasta sarbatoare sentimentului in sine, nu doar iubirii romantice, asa cum a fost ea initiata de catre stramosii nostri. Incurajand copiii sa fie generosi fata de toate cele dragi, sa fie atenti cu ele, crestem copii responsabili si sensibili, altruisti si empatici.

Valy

Sfarsitul partii I 😀

Revenim cu detaliile concursului si cu surprizele pregatite!

Diverse CC Pregatiri de sarbatori

2 Comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *