Cine sunt spiridusii lui Mos Craciun

Incerc sa explic cine sunt spiridusii lui Mos Craciun, pe intelesul copiilor, si sper sa nu-i  obosesc cu prea multe amanunte, cu numele sau originile foarte greoaie.

Spiridusii (elf, elves) lui Mos Craciun sunt creaturi mici care, in timpurile moderne, se presupune ca locuiesc la Polul Nord impreuna cu Mos Craciun si sunt ajutoarele acestuia. Spiridusii de Craciun sunt imbracati in haine verzi sau rosii, au urechi ascutite, nasul lung si poarta palarii ascutite. Ei fac jucarii in atelierul lui Mos Craciun, au grija de renii lui si mai au si alte sarcini. Spiridusii, in general, provin din povestirile pagane din nordul Europei si au fost introdusi in povestea lui Mos Craciun in secolul 19, in Statele Unite, inclusiv in unele cazuri, Mos Craciun era chiar el un spiridus. Astfel, spiridusii de Craciun au devenit o traditie in America. Cu toate acestea, spiridusii din folclorul american isi au originea in Europa de Nord, de unde colonistii au adus traditiile de Craciun care au evoluat in traditiile actuale ale Craciunului american si apoi au fost exportate in intreaga lume, impreuna cu alte aspecte ale culturii populare americane. Ajutoarele lui Mos Craciun pot fi diferiti si de o mare varietate in functie de tara.

Spiridusii lui Mos Craciun au nume diferite. In Islanda se numesc Yule, si intre 12 si 24 decembrie, cate un spiridus Yule in fiecare zi viziteaza cate un copil si ii arata diferite trucuri. In Tarile de Jos, spiridusul se numeste Zwarte Piet (Petru cel Negru), în Germania el se numeste Knecht Ruprecht şi în Luxemburg este cunoscut ca Hoesecker. In regiunile de est a Frantei, Pere Fouettard il insoteste pe Mos Craciun atunci cand imparte carbuni copiilor obraznici.

Spiridusii lui Mos Craciun sunt o adevarata sursa de inspiratie pentru toata lumea; de la copii la bunici, toti suntem in stare sa ni-i imaginam pe acesti micuti cu urechi ascutite, in diferite ipostaze. Se spune despre ei ca sunt deopotriva buni si rai, dar mai ales ca fac multe ghidusii, ca mereu sunt pusi pe pozne. S-au scris numeroase povesti despre ei, s-au facut filme, jocuri si inspiratia noastra nu se opreste aici.

Inspirat din: en.wikipedia.org

Diverse CC Povesti si povestiri

3 Comentarii

 1. o explicatie pe intelesul copiilor cu adevarat. Trebuie sa ii explic si eu lui Dante acum despre spiridusi, are de invatat o poezie pentru serbare si multe notiuni sunt noi pentru el. Imi va fi de ajutor.

 2. ma bucur ca este de folos. impotriva vointei mele, tot am reusit sa scriu nume greu de inteles pentru copilasi, dar cred ca ei trebuie sa stie cum se numesc ei in alte tari.

 3. DRAGUL MEU MOS CRACIUN
  Ma numesc Dima Florentina Valentina si am varsta de 22 de ani , locuiesc in judetul Tulcea orasul Tulcea , Strada Pelinului , numarul 1 , blocul 1 , scara c , apartament 18 , numarul de telefon 0743997523
  La varsta de 10 ani mam inbolnavit cu o boala foarte foarte grea , Cancerul nu stie sa aleaga, atunci cand se hotaraste sa te incerce, nu stie de varsta de functie sau de avere nu stie cat de grea si chinuitoare poate fi suferinta mea , de 12 ani de zile ma lupt cu aceasta boala , pana in prezent am 12 ani de citostatic luna de luna , dar si foarte multe operatii .. ultima operatie la cap a fost acum 3 luni , fiind a 10 operatie dar eu nu ma dau batuta lupt pentru viata mea sa pot trai.
  parca nu ne era deajuns ca sunt eu bolnava si ne descurcam foarte greu sa inbolnavit si mama mea a avut o tumora genitala ,si pe data de 14.11.2012 a fost operata la spitalul iob fundeni mama
  are durerii mari de burta o vad cat se chinuie si cat sufera ..dar nu ma lasat nici macar o ora singura in spital de 12 ani de zile de cand fac citostatice , si am trecut prin multe operatii si chinurii groaznice
  Dragul meu Mos Craciun imi doresc ca de Nasterea Domnului Nostru IISUS HRISTOS sa vi si pe la mine , imi doresc enorm de mult sa ne aduci in dar multa sanatate si putere , pentru a putea trece de acest mare necaz.Dragul meu Mos Craciun cu mare speranta in suflet tiam scris aceste randurii , poate se va gasi si pentru mine niste oamenii cu suflet mare care mar putea ajuta cu cat de putin financiar pentru ami putea cumpara mama medicamentele care imi trebuiesc sa le iau zilnic fara ele nu pot rezista . Mos Craciun eu de 2 ani de zile iau si morfina am durerii foarte marii nici un calmant mai slab nu imi poate alina durerile .Eu trebuie sa fac din 3 in 3 luni RMN-UL tumorile de la cap au recidivat si pe coloana aceste rmn ne costa 20 de milioane , starea noastra financiara este foarte grea banii pe care ii ia mama mea de insotitor nu ii ajung nici macar pentru medicamentele mele .Dragul meu Mos Craciun sper din tot sufletul sa nu ma dezamagesti , sper din tot sufletul ca se va gasi si pentru mine niste oamenii cu suflet mare care mar putea ajuta cu cat de putin financiar , acel putin pentru mine inseamna foarte foarte mult. Mos Craciun eu am un site umanitar unde poti citi povestea veti mele scrisa mai pe larg acolo poti gasi acte medicale doveditoare ,www.ajutatiopeflorentina.blogspot.com
  Va doresc tuturor Sarbatorii Fericite multa sanatate , pace sufleteasca si indeplinirea tuturor dorintelor

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *