Copilul tau este pregatit pentru clasa I?

Momentul inceperii scolii, clasa I, este un pas mare si un ritual de trecere interesanta pentru copiii mici si pentru parintii lor. Va iubiti copilul si va doriti un start bun in scoala. Poate aveti indoieli cu privire la dezvoltarea sa, sau pur si simplu nu stiti ce va avea nevoie in sala de clasa.

Mai jos sunt cateva din etapele cheie de dezvoltare a copilului din momentul cand incheie gradinita. Aceste stadii nu sunt “batute in cuie”, pentru ca nu fiecare copil va fi pregatit la timp pentru toate etapele.

Pregatirea pentru scoala implica patru domenii de dezvoltare: intelectuala, fizica, social/emotionala si auto-ingrijire.

Dezvoltarea intelectuala

ABC-ul succesului in gradinita al copilului dumneavoastra solicita urmatoarele:

* copilul este interesat de carti si lectura;

* poate sa tina o carte pe verticala si intoarce paginile;

* cunoaste cantece si jocuri;

* identifica unele litere (in special cele din numele sau);

* identifica semnele de la domiciliul sau si din vecinatate;

* sustine ca stie sa citeasca si sa scrie;

* isi cunoaste numele si prenumele si numele membrilor familiei;

* poate descrie o experienta si spune o poveste familiara.

Dezvoltarea fizica

In scoala isi vor folosi corpul si creierul. Pentru a prospera in scoala, copilul dumneavoastra va avea nevoie de competente si abilitati motorii, cum ar fi:

* sa scrie si sa deseneze cu creioane, stilou – sa le stapaneasca bine;

* sa copieze cifre simple si forme, cum ar fi o linie dreapta, un cerc, si patrat;

* sa alerge, sa sara, sa topaie;

* activitati cu mingea.

Dezvoltarea sociala si emotionala

Scoala implica mai multe cadre didactice. La gradinita, copiii au invatat deja sa:

* asculte un adult si sa urmeze instructiuni simple;

* sa coopereze si sa se joace cu ceilalti copii;

* sa pastreze linistea pentru perioade scurte de timp (15 minute sau mai putin).

Grija pentru nevoile personale

Sa ai grija personal de nevoile tale nu este numai practic si un semn de independenta si de crestere. Si, pentru majoritatea copiilor mici, este o sursa de mandrie! Cand incepe scoala, copilul dumneavoastra trebuie sa poata:

* sa utilizeze baia fara asistenta;

* sa se spele pe maini;

* sa manance fara ajutor, folosind tacamuri;

* sa se imbraca singur si reuseste sa incheie nasturi, fermoare;

*sa isi lege pantofii;

* sa isi recunoasca bunurile sale proprii (haina, cutia pentru mancare).

Cum trebuie sa se pregateasca parintii pentru a-si ajuta copiii sa treaca la un nou stadiu al vietii lor, scoala?

Trebuie sa asiguram copilului un program care ofera un mediu distractiv si stimulativ pentru invatare. Fie ca este prescolar sau nu, ii putem ajuta sa creasca daca:

Citim copilului zi de zi. Vizitati biblioteca publica si imprumutati carti pentru a va bucura impreuna la domiciliu. Cititi-i povesti inainte de culcare, pastrand intre voi o pozitie calda.

Construiti vocabularul lui prin conversatii zilnice. Discutati despre rutina de zi cu zi, experiente interesante si sentimente. Ascultati ce spune el si corectati-l bland atunci cand este nevoie. Evitati sa folositi “discutie copii”.

Suportul “social/emotional” al parintelui va ajuta copilul sa asculte si sa urmeze instructiunile si sa coopereze cu ceilalti. Parintii vor trebui, de asemenea, sa-si gestioneze emotiile si sa fie sensibili la sentimentele altora.

Lasati copilul sa se joace si sa creeze. Fie ca este vorba de explorare in aer liber, construirea unui castel din Lego sau pictura cu degetul jocul este critic pentru dezvoltarea imaginatiei copilului, a creativitatii, a abilitatii de gandire critica si capacitatea de dezvoltare a intelectualitatii.

Daca aveti orice intrebari sau nelamuriri cu privire la disponibilitatea copilului dumneavoastra de a incepe scoala, nu trebuie sa faceti eforturi singuri. In cazul in care copilul dumneavoastra a fost la gradinita, educatorii ar trebui sa poata sa va ajute sa decideti daca el are nevoie de mai mult timp sau ajutor special pentru a se pregatii de scoala. Si pediatrul copilului dumneavoastra poate fi, de asemenea, o sursa de intelegere si de informatii cu privire la dezvoltarea copilului dumneavoastra.

sursa foto:http://milliondadsmarchnetwork.org

Diverse CC Educativ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *