Culorile frunzelor de toamna

Atunci cand frunzele de toamna cad din pomi, reusesc mereu sa ne surpinda si sa ne incante cu culorile lor. V-ati intrebat vreodata de ce frunzele care cad toamna isi schimba culoarea? De ce o frunza de artar se coloreaza in rosu stralucitor? De unde provine galbenul si portocaliul frunzelor? Pentru a raspunde la aceste intrebari trebuie mai intai sa vedem cum traiesc frunzele si ce fac ele.

Frunzele in fabrica natural hrana. Plantele isi iau apa din sol prin intermediul radacinilor lor. Ele preiau din aer un gaz numit dioxid de carbon. Plantele folosesc lumina soarelui pentru a transforma apa si dioxidul de carbon in oxigen si glucoza. Oxigenul este un gaz din aer de care avem nevoie pentru a respira. Glucoza este un fel de zahar. Plantele folosesc glucoza ca hrana, pentru energie si ca piatra de temelie pentru crestere. Transformarea apei si a dioxidului de carbon in oxigen si zahar se numeste fotosinteza. Asta inseamna “a pune impreuna cu lumina”. O substanta chimica numita clorofila ajuta la crearea fotosintezei. Clorofila este ceea ce da plantelor culoarea verde.

De cum se termina vara si vine toamna, zilele sunt din ce in ce mai scurte. Acesta este modul in care copacii “stiu” ca trebuie sa se pregateasca pentru iarna.

In timpul iernii nu este suficienta lumina si apa pentru fotosinteza. Copacii se odihnesc si traiesc cu alimentele pe care le-au stocat in timpul verii. Ei incep sa-si inchida fabricile de alimente. Clorofila verde dispare din frunze. Cand acel verde luminos dispare, incepem sa vedem culorile galben si portocaliu. Cantitati mici din aceste culori au fost in frunze tot timpul, dar noi nu le putem vedea vara pentru ca sunt acoperite de clorofila verde.

Frunzele de culoarea rosu luminos si purpuriu le vedem mai ales toamna. La unii copaci, cum ar fi artarii, glucoza este prinsa in frunze dupa ce se opreste fotosinteza. Lumina soarelui si noptile reci de toamna transforma aceasta glucoza in culoarea rosie. Culoarea maro a frunzelor, de exemplu stejarii, este fabricata din deseurile ramase in frunze.

Toate aceste combinatii fac frumusetea frunzelor care cad, sa ne incante privirea in fiecare an.

foto: http://www.michaelmccumber.com

Diverse CC Educativ

2 Comentarii

  1. Multumim pentru un articol picat la momentul potrivit! Ieri am avut o discutie cu cei mici legata de colorarea frunzelor si nu am stiut sa ofer atatea detalii!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *