Cum invatam prescolarii sa recunoasca literele

Majoritatea parintilor stiu ca o lectura zilnica de 15 minute este cea mai importanta activitate care se poate face cu prescolarul, pentru a-l ajuta sa aiba succes la scoala. Dar ceea ce poate unii nu stiu, din micile  secrete ale dascalilor, este de a utiliza acest timp al povestilor pentru a le dezvolta abilitati timpurii de a invata alfabetul.

Incercati cateva din ideile simple prezentate aici, cu prima ocazie cand cititi copilului o carte.

De la stanga la dreapta! Pentru tine, ca parinte, acest lucru poate parea simplu, dar micutii nu cunosc regula “de la stanga la dreapta, de sus in jos” (este posibil sa fi observat acest lucru atunci cand copilul incepe sa-si scrie numele de la dreapta la stanga). Acest lucru este usor de invatat. Ca bonus, el poate sa recunoasca unele cuvinte pe care le citeste si poate chiar incepe sa recunoasca din cuvintele care se utilizeaza frecvent in carti.

Explicati cuvintele! Daca cel mic este curios poate cere sa i se explice sensul cuvintelor care nu le recunoaste. Lectura este o ocazie minunata de a extinde vocabularul copilului. Dupa ce cititi cartea, cel putin o data doar de dragul lecturii, puteti incepe sa discutati cu copilul dumneavoastra unele cuvinte care s-ar putea sa nu le stie.

Aratati punctuatia! Desi nu este necesar ca ei sa stie ce este punctul, semnul exclamarii, semnul intrebarii sau cand trebuie sa faca o pauza, il ajuta sa inteleaga ce sunt acele semne tiparite intr-o carte. Incercati un joc aratandu-i ce inseamna sa nu exprimi un semn de intrebare sau un punct. Iar ca practica suplimentara puteti incerca sa lecturati aceeasi propozitie cu intonatie diferita, in functie de semnele de punctuatie.

Urmariti literele! Este o distractie alternativa cand citesti o carte. Dati-i o lupa copilului sa faca pe detectivul urmarind literele pe parcursul paginilor. Incepeti cu litere care se regasesc si in numele copilului, pentru a-i trezi interesul. Cautati cat de multe majuscule ale lui “O” sunt in paginile cartii, apoi aratati-i “o” mic. Aceasta este o modalitate distractiva de a practica recunoasterea literelor si puteti gasi aproape tot alfabetul in carti.

Cautati cuvintele! In cazul in care copilul este putin mai mare, puteti sa-l ajutati sa recunoasca unele cuvinte simple, aflate la vedere, in carti. Cele mai utilizate cuvinte sunt: de, si, o, la, este, tu, ca, el. Da micutului tau un start promitator la lectura, ajutandu-l sa recunoasca aceste cuvinte tiparite.  Scrieti pe o hartiuta cuvantul care vreti sa-l cautati, de exemplu “si”, si incepeti sa-l cautati pe paginile cartii. De fiecare data cand il gasiti, puneti un semn de carte. Cititi fiecare propozitie/fraza care contine cuvantul, astfel incat copilul sa-l poata auzi si vedea tiparit in carte.

Anticipare! Incercati o anticipare a subiectului inainte de a incepe o carte noua, alaturi de copilul dumneavoastra. Aratati-i copilului copertile cartii si intrebati-l care crede el ca este subiectul acelei carti. Ce il face sa creada asta? Cititi-i titlul si intrebati-l daca inca mai crede ca acela este subiectul sau vrea sa-l schimbe. Dupa ce ati citit cartea, evaluati predictiile pentru a vedea cat de aproape ati fost de subiectul la care s-a gandit copilul. Poate copilul va dori sa faca predictii despre finalul povestirii. Aceasta este, de asemenea, o practica avantajoasa si dezvolta abilitatea de a invata si de a scrie mai mult.

Verificati daca a inteles! Dupa ce ati terminat de citit cartea, puneti-i copilului cateva intrebari pentru a vedea cat de mult isi aminteste si cat a inteles. Daca puneti o intrebare si copilul nu poate sa raspunda, cautati impreuna raspunsul in carte si recititi pagina unde se afla raspunsul. Copilul va deprinde abilitati de intelegere atunci cand va incepe sa citeasca.

Dezvoltati dragostea pentru carti! Sa dezvolti la copii dragostea de carti si invatatura este mai important decat orice abilitate de alfabetizare. Feriti-va sa va concentrati prea mult pe competente si sa uitati bucuria de a citi carti impreuna. Bucurati-va de carti bune impreuna pana cand copilul se simte pregatit sa se dezlipeasca si sa citeasca singur.

Diverse CC Educativ

3 Comentarii

 1. Minunat si foarte util articolul, caci ne reaminteste ca ceea ce pentru noi e obisnuinta, pentru copil este o descoperire! Mi-a placut foarte mult ideea de a folosi lupa. Matei adora sa-i citesc diminetile (fabule in 3 minute), pentru ca sunt scurte, subiectul e simplu, cu personaje putine si-i pot explica usor, pe intelesul lui morala fabulei. Are de regula 100 de intrebari “De ce?” la fiecare fabula, cere detalii la fiecare cuvant nou si cu toate acestea reusim sa acoperim cam 5 fabule in fiecare dimineata. Stiu ca lectura se face seara, la culcare, dar Mateiul meu e prea obosit si adoarme imediat dupa baita si cina.
  ca o noutate Matei mazgaleste foile si-mi spune ca scrie!! Asta seara a scris, mazgalind desigur, “sunt obosit, vreau acasa la noi!” si desigur i-am indeplinit cererea scrisa!
  Te imbratisez cu drag si iti urez sa scrii cat mai multe astfel de articole pentru parinti si copii!

 2. …si ca sa respect subiectul articolului pe noi ne-au ajutat foarte mult ca matei sa recunoasca literele: puzzle de lemn cu alfabetul, tastele pc-ului, magnetii de frigider – alfabet, cantecelele pentru copii cu alfabetul si joaca cu plastilina modeland literele si bineinteles desenarea literelor cu creioane colorate…

 3. Copiii care mazgalesc si spun “ca scriu” diverse sunt intr-adevar foarte dornici sa invete literele si asteapta cu nerabdare momentul.
  Oana facea la fel. Mazgalea si spunea ca scrie. I-am scris toate literele pe o hartie, i le-am spus de cel mult 2-3 ori apoi a cerut sa fie lasata singura. Se intampla asta pe la 5 ani(perioada foarte buna). Le-a scris singura pe aceeasi hartie, imitand literele mele apoi mi le-a spus cu voce tare. Nu le-a stiut pe toate de la inceput, dar in scurt timp le-a retinut.
  Acum citim cuvinte scurte, din carti, cu lupa, deoarece este foarte distractiv.

  Maria, multumesc ptr comentarii si mai ales pentru sugestiile in plus.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *