Cum pregatim copiii pentru lucru manual

Inainte sa incepeti sa lucrati cu copiii vostri este bine sa stabiliti etapele, sa discutati ce materialele folositi, cum procedati. Ajutati-l, daca este nevoie, si tineti cont de descrierea demersului pentru a sti cand sa interveniti.

Atunci cand copilul dumneavoastra doreste sa schimbe ceva in executarea lucrarii, ascultati-l, sprijiniti-l, pentru ca acest fenomen denota fantezie, creativitate. Modelele adunate din carti sau de pe internet au functia de impuls, de sugestie. Lasati copiii sa ia decizii, sa-si incerce ideile proprii, sa experimenteze anumite lucruri.

Incurajati-l sa aiba incredere in fortele proprii si in faptul ca poate si trebuie sa lucreze independent: copiii trebuie sa simta ca au o contributie valoroasa in realizarea unor proiecte, altfel sunt dezamagiti, nu vor mai lucra cu entuziasm. Nu este o greseala daca lucrarea nu va arata exact ca in carte. Bucuria adevarata pentru el este creatia proprie. Aceasta este o sursa de bucurie, de mandrie, incredere in fortele proprii si respect de sine.

Prin activitatea si munca in echipa, copilul devine sociabil  si va invata fara sa-si dea seama normele de conduita si de comportare in societate. Astfel, individul isi pune propria creativitate in slujba grupului, iar rezultatul obtinut va fi o experienta pozitiva, un succes veritabil.

Cum folosim un sablon

Ai nevoie de hartie de calc, de carton, de creion si de foarfeca.

1. Aseaza hartia de calc pe model si traseaza conturul cu creionul, iar dupa aceea decupeaza-l.

2. Aseaza modelul decupat pe carton, deseneaza-i conturul, decupeaza-l si ai realizat sablonul.

3. Aseaza acest sablon pe materialul din care doresti sa realizezi jucaria, deseneaza-i conturul si decupeaza-l.

4. Aduna sabloanele intr-o cutie, sa le poti folosi si cu alte ocazii.

Cum ne pregatim de lucru manual

1. Inainte sa te apuci de lucru acopera masa cu ziare sau cu o fata de masa veche.

2. Pregateste materialele necesare. Poti sa imbraci o camasa sau un tricou vechi.

3. Daca in timpul lucrului ai nevoie de instrumente ascutite, de exemplu, cutit, cutter, cere ajutorul unui adult. Fii atent si precaut in manuirea acestor instrumente si aseaza-le in asa fel incat sa nu te ranesti nici pe tine, nici pe altii. Daca este necesar sa usuci ceva in cuptor, ai nevoie de supravegherea unui adult.

4. Inainte sa te apuci de treaba citeste atent, impreuna cu parintii, indicatiile si explicatiile date.

5. Este important sa ai la indemana un cos de hartie, in care sa poti aduna resturile, astfel incat masa de lucru va fi tot timpul curata, ordonata si vei putea lucra fara grija.

6. Daca ai termina,t pune toate instrumentele la locul lor. Nu uita sa inchizi bine tubul de lipici, tempera, carioca deoarece acestea se usuca foarte repede. Pensulele trebuie spalate imediat cu apa calduta, altfel se intaresc, se distrug. Chiar daca ai obosit si nu ai chef sa faci ordine, fa un efort, pentru ca a doua zi iti va fi si mai greu. Iar daca vei dori sa te apuci de treaba si gasesti dezordine pe masa de lucru, iti va piere cheful de munca.

 

Monika Detering

Diverse CC Educativ

1 Comentariu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *