Cum sa faci un vulcan din plastilina

Vulcanul din plastilina poate fi un proiect pentru scoala sau doar o distractie de weekend, acasa, alaturi de frati si prieteni. La sfarsitul acestui proiect, copiii, pe langa faptul ca vor sti sa faca o macheta cu vulcan, vor afla ce reactie provoaca otetul si bicarbonatul daca sunt combinate si vor sti sa isi prepare plastilina acasa (vezi articolul Plastilina facuta acasa).

Dupa acelasi model, pot pregati machete cu fel de fel de teme: relief, padure, asezare omeneasca etc.

vulcanul_din_plastilinaCe avem nevoie pentru a face un vulcan:

* cutie de lapte

* pet de 0.5 litri

* plastilina facuta acasa

* tavita polistiren cu margini ridicate

* capsator

* pentru experiment: apa, detergent lichid, otet, bicarbonat, lingurita

Cum facem un vulcan:

Taiem o cutie de lapte si ii dam forma de con. Capsam marginile. Taiem si fundul petului de 0.5 litri si il prindem, tot cu capsatorul, de baza mica a conului. In acel spatiu, la final, amestecam solutia de bicarbonat si otet.

reciclare_cutii_lucru_manualcutii_suport_vulcan In tava din polistiren se asaza plastilina si se fixeaza conul din carton, dupa care conul se imbraca in plastilina, incepand cu baza de jos si schimband, treptat, culorile plastilinei. Ultimul strat este indicat sa imite lava care curge din crater.

Mai ramane sa preparam solutia. In “craterul” vulcanului punem compozitia formata din apa, otet si detergent lichid, dupa care punem si o lingurita de bicarbonat. Va incepe sa “fiarba”  cate putin, dar putem sa ajutam daca amestecam cu o lingurita.

vulcan_fierbe

vulcan_erupeDistractia este maxima, garantez!

Jucarii Lucru Manual

2 Comentarii

  1. Foarte tare! Copilul meu e fascinat de plastilina (probabil toti sunt) si o foloseste des. Creeaza diverse animalute si copii pe care ii imbraca cu haine etc.
    E un fel de Art Attack articolul ! 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *