Cum trebuie sa doarma bebe in deplina siguranta

Multi parinti opteaza sa imparta un pat cu copilul lor nou-nascut dintr-o varietate de motive. Unii parinti pur si simplu doresc sa fie mereu aproape de bebelusul lor, in timp ce altii prefera sa-l ingrijeasca mai usor pe timp de noapte. Oricare ar fi motivele, expertii au dezbatut ambele cazuri si au ajuns la concluzia ca dormitul alaturi de bebelus incurajeaza alaptarea si creste atasamentul intre copil si parinte.

Impotriva obiceiului de a dormi alaturi de copil sunt motivele de siguranta, cum ar fi posibilitatea crescuta de a te rasuci in pat si de a sufoca bebelusul. In cele din urma, decizia de a dormi in acelasi pat alaturi de copilul tau iti apartine. Cu toate acestea, indiferent de locul in care copilul doarme exista mai multe linii directoare de siguranta de care trebuie tinut cont atunci cand el este asezat in pat.

Bebelusii ar trebui sa fie pusi sa doarma pe spate, pentru a preveni sindromul mortii subite infantile (SIDS – sudden infant death syndrome).

Fie ca puneti copilul intr-un patut sau intr-un pat mare asigurati-va ca salteaua se potriveste cadrului ca sa nu fie copilul prins intre ele.

Asezati copilul intre dumneavoastra si marginea patului, mai degraba decat intre dumneavoastra si un alt adult. Asigurati un parapet din plasa sau patura in cazul in care patul are marginile libere.

Nu lasati niciodata copilul sa doarma pe un pat mare nesupravegheat.

Evitati sa puneti copilul sa doarma cu frati, bone sau oricine altcineva in afara de dumneavoastra.

Copilul nu trebuie sa fie pus sa doarma pe fotolii, saltele cu apa sau canapele nici singur, nici cu un adult.

Nu imbracati prea gros copilul daca doarme cu dvs, deoarece primeste caldura si de la corpul dvs si s-ar putea sa-l supraincalziti.

Bebelusi nu trebuie sa doarma cu perne, cuverturi sau plapume. Mai degraba il imbraci mai bine, iar capul il lasi descoperit.

Daca ai parul lung, leaga-l la spate atunci cand ai copilul cu tine.

Asigurati-va ca patul in care doarme copilul dumneavoastra nu este aproape de snururi, sfori (de exemplu de la jaluzele).

Daca bebelusul dumneavoastra este intr-un pat de copil sau in pat mare incercati sa fiti in alerta si sa constientizati prezenta lor. Cu toate acestea, acest lucru nu inseamna ca nu trebuie sa mergi la culcare! Se poate sa-ti fie teama ca nu-l auzi daca el incepe sa planga, dar de obicei parintii (doar ei) devin  in mod natural in armonie cu nou-nascutii lor. Aveti posibilitatea sa utilizati un monitor pentru bebe sau interfon bebe in cazul in care sunteti prea departe de el sau nu-l auziti. Ai nevoie de somn la fel de mult cum are si bebelusul tau. incearca sa dormi atunci cand doarme el. Daca esti prea epuizata din cauza privarii de somn cere ajutor. Nu in ultimul rand, nu consuma alcool, droguri sau medicamente care iti poate impiedica starea de veghe mai ales daca bebelusul doarme in pat cu tine.

sursa foto: healthjockey.com

 

Diverse CC Educativ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *