“De dragul artei” aduce in Romania metoda de educatie muzicala Dalcroze

Asociația De dragul artei organizează, pentru prima oară în România, în perioada 31 mai-2 iunie, un atelier bazat pe metoda Dalcroze – metodă de învățare a muzicii inspirată de ritm și mișcare, cunoscută și practicată în întreaga lume – care urmărește atât dezvoltarea personalității, cât și crearea unei culturi și practici muzicale de nivelul oricărui Conservator de muzică.                   Mizând pe principiul că educația muzicală începe de timpuriu și este foarte importantă în dezvoltarea armonioasă a personalității umane și în perfecționarea mecanismului gândirii și al sensibilitatii, Asociația De dragul artei invită, pentru desfășurarea atelierelor pe metoda Dalcroze, un muzician specializat în ritmică,  Anne-Claire Rey-Bellet,  profesor la Institutul Jaques Dalcroze din Geneva.

metoda_Dalcrozesursa foto

Seria programelor de educație muzicală este dedicată copiilor încadrați în mai multe categorii de vârstă: 1-3 ani, 3-4 ani, 4-6 ani, 6-8 ani și părinților acestora. Acestea au avut deja un mare succes în străinătate, iar în România vor începe în luna iunie, în strânsă legătură cu Ziua Internațională a Copilului. În cadrul atelierului, un program special va fi dedicat muzicienilor/profesorilor de muzică/studenților la Conservator care doresc să cunoască această metodă. “Orice copil se naște artist, adică îi place să viseze, să imagineze și să creeze. Se pare că, în programele educaționale, nu se acordă un loc suficient de important studiilor având ca scop creșterea imaginației și a sensibilității astfel încât copilul să-și dezvolte creativitatea proprie. Copilul își pierde adesea facultățile imaginative pentru că educatorul nu a știut să i le recunoască și să i le cultive. Dintre toate lecțiile pe care le primeștecopilul, el le preferă, fără urmă de îndoială, pe cele care îl incită să improvizeze. (…) Educația nu înseamnă să îi creezi copilului facultăți pe care el nu le are, ci mai degrabă să-i oferi ocazia să profite cât mai mult cu putință de facultățile pe care le posedă. » spunea Emile Jaques Dalcroze referitor la metoda de educație muzicală pe care a fondat-o la începutul secolului  XX. Organizatorii vor reveni în curând cu detalii legate de locul de desfășurare, modalitatea de înscriere și tarifele de participare.

Asociația De dragulartei își propune dezvoltarea creativității și încurajarea curiozității naturale a copilului în raport cu obiecte semnificative pentru cultură și civilizație, prin diverse activități de improvizație artistică.  Pentru mai multe detalii: www.dedragulartei.ro sau Facebook/Dedragulartei.

Diverse CC Educatie/Cultura

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *