Experimente stiintifice pentru copii

Stiinta are rolul de a ne explica lumea din jur. Nu cred ca avem neaparat nevoie de formule complexe si halate albe. Amintiti-va cat sunt de curiosi copiii si cat de des va intreaba “De ce?”. Aceste experimenta va ofera o mana de ajutor atunci cand vreti ca explicatiile voastre sa fie mai atractive pentru ei. Demonstrandu-le, ii ajutam sa inteleaga mai bine ce se intampla in lumea inconjuratoare.

Baloane cu aer si apa cu sapun

Principii: Aerul este o substanta reala cu greutate. Lumina afiseaza toate culorile curcubeului atunci cand trece printr-un balon.

Materiale:
detergent lichid
apa
cupe
paie
coli de hartie
creioane colorate

Discutii despre:


aer

lumina

culori
Experiment stiintific:

Pune o cantitate mica de apa si sapun, in cupe, astfel fiecare copil are o ceasca de apa cu sapun. Puneti la sfarsit un pai in pahar, scoateti paiul si se lasati solutia sa se scurga o singura data. Suflati usor sa produca un balon.
Vorbiti-le despre aerul din interiorul balonului si subliniati ca balon are culori diferite, deoarece lumina se modifica atunci cand straluceste prin bule.
Intrebati-i pe copii de ce cred ei ca bulele se sparg atunci cand se lovesc de sol. Dupa aceasta activitate, permiteti copiilor sa prinda o parte din bule pe coli de hartie. Discutati despre bula de solutie care lasa un cerc ud. Lasati copiii sa traseze cu creionul in jurul contururilor umede pentru a face desene sau modele.

Explicatie
Lumina contine toate culorile curcubeului. Cand lumina trece prin balon, se reflecta si lungimea de unda este intrerupta, permitand diferite culori sa fie vazute. Inelele umede pe hartie arată ca un balon este compus din solutie cu bule de aer din jur.

Efectuarea luminii

Principii: Putem produce electricitate si electricitatea statica poate fi vazuta.

Materiale:
doua baloane
stofa de lana
camera intunecoasa

Discutii despre:
scanteie
electricitate statica

Experiment stiintific:
Arunca în aer baloanele. Freaca puternic un balon pe o bucata de lana. Impinge balonul de perete.

Explicati copiilor ca electricitatea statica creata prin frecarea balonului pe lana este cauza faptului ca balonul s-a lipit de perete. Spuneti-le copiilor ca pot vedea, de asemenea, aceasta energie electrica statica. Intrebati-i daca au fost vreodata socati dupa mersul pe jos pe un covor sau cand si-au pus un pulover.

Spuneti-le ca pot vedea cum arata efectul cand este intuneric. Intuneca sala si frecati vioi ambele baloane pe lana. Tineti baloane pana se apropie si se ating, astfel incat copiii pot observa o scanteie care sare intre ele.


Explicatie

Electricitatea statica este creata atunci cand anumite obiecte frecate se ating, ca balonul si lana. O scanteie apare atunci cand doua obiecte care au electricitatea statica în ele vin impreuna.

Telefon (cu fir) din pahare de plastic

Principii: Sunetul calatoreste prin aer si prin obiecte.

Materiale:
doua pahare de plastic
fir lung de ata
doua scobitori

Discutii despre:
sunet

Experiment stiintific:
Faceti o mica gaurai in centru in partea de jos a fiecarui pahar din plastic. Introduceti firul de ata prin gaura in paharul de plastic de la exterior spre interior. Tine capatul firului in interiorul paharului si legati-l bine cu o scobitoare, apoi trage-ti. Scobitoare va sta in interiorul paharului, prevenind pierderea firului de ata. Procedati la fel si cu celalalt capat al firului la urmatorul pahar. Trageti firul intins intre cele doua pahare.

Lasati un copil sa vorbeasca direct in pahar in timp ce il tine cu ambele maini. Alt copil care asculta in celalalt pahar tine, la fel, cupa cu ambele maini. Ce se intampla? Cum de sunetul calatoreste?

Explicaţie
Sunetul calatoreste de-a lungul unui fir atunci cand este bine intins.

Diverse CC Educativ

9 Comentarii

 1. am incercat experimentul cu paharul…..in fine…este foarte interesant l-am incercat cu un prieten si chiar se aude ce vb eu si ce vb el

 2. asa este…se aude, chiar si printr-o ata mai scurta. noi am incercat cu o ata lunga ca sa nu ne auzim decat prin “telefon” 🙂

 3. 1. gauresti fundul paharului si introduci ata de la exterior la interior.
  2. in interiorul paharului, legi ata de un bat de chibrit. chibritul are rolul sa tina ata.

 4. la experimentul cu baloanele de sapun stiu cum sa faci baloane gigantice!
  materile:
  2 bucati de ata
  un detergent de vase
  2 bete
  o galeata cu apa
  cum se face:
  1 legi cele doua bucati de ata de cele doua bete.
  2 bui tot detergentul de vase in galeata cu apa.
  3 pui betele cu ata in galeata.
  sufla tare prin ata.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *