Hallowen, sărbătoarea americanilor, nu şi a noastră!

De ce trebuie să importăm totul? Noi nu avem sărbătorile noastre? Cred că sunt mai frumoase decât ale lor, şi ştim să ni le sărbătorim, vreau să cred, mai bine şi mai frumos decât ei. Când eram şi eu copil ne jucam cu bostanii şi ne făceam sperietori, şi-i speriam pe părinţi punându-i seara la geamul casei cu câte o lumânare aprinsă în ei. Atunci nu se ştia de Hallowen, de tradiţia americană, dar să scobesc bostanul şi să-l tai cum vreau, m-a învăţat bunica. Deci nu pot să ştiu cât de americană este treaba cu “dovleacul”.

Dar  acum să trecem la ale noastre:

Fructe şi legume bune,

Din grădină adunate,

Prin grădinită purtate,

Le-am pus apoi cap la cap

Şi de treabă ne-am apucat.

Cu ace şi scobitori

Noi am făcut sperietori.

Credeţi că numai din dovleci se poate?

Ia priviţi, nu-s minunate?

Toate aceste sperietori , mascote, sau cum vreţi să le spuneti, le-am realizat din fructe si legume. De ce aveţi nevoie? Foarte simplu:

 • Un fruct sau o legumă mai mare pentru trunchi (pară, gutui, cartof, măr, vânătă tăiată pentru a sta vetical);
 • Un fruct sau legumă mai mică pentru cap(gogoşar, ceapă roşie sau albă, un cartof mai mic;
 • Seminţe de bostan pentru ochi;
 • Usturoi pentru gură;
 • Diferite frunze pentru păr sau pălărie;
 • Păstăi de fasole, feliuţe de morcovi, pentru mâini;
 • Scobitori, ace cu gămălie.

Introduceţi cu mare grijă scobitoarea prin cele două părti ale mascotei, capul şi trunchiul, fixaţi apoi cu ajutorul acelor cu gămălie ochii, gura, mâinile şi părul (pălăria). Ar fi ideal dacă aţi fi asistaţi de un adult în momentul efectuării acestor mascote.

Spor la treabă.

Articol realizat de Dana Rus, careia vreau sa-i multumesc pentru timpul alocat Casutei Copiilor. Dana, ma bucur ca ai revenit si ca ne prezinti si noua din minunatele lucrari realizate de copilasii tai. Bine ai revenit!

Anotimpuri Lucru Manual

3 Comentarii

 1. Ce frumos!!! Sa stii ca am observat ca dupa 89 s-au pierdut atat de multe obiceiuri frumoase!!! parca ne-ar fi rusine de ce avem si stim.. si nu am fi grozavi decat daca importam. Si problema nu este ca mai “adoptam” o sarbatoare.. ci ca le renegam pe ale noastre traditii frumoase.
  cand imi amintesc ce feerie era toamna cand in piete se faceau un fel de expozitii!!! WOW!!! fructe si legume romanesti… superbe.. Tocmai pentru ca erau atat de variate, nu toate la fel ca fructele de ceara:P

 2. Suntem un popor usor de influentat si cum in Romania mass media este la putere, hai sa dam vina pe ei. Cu revolta am urmarit reclamele la tv de zilele trecute, reclame la petrecerile de halloween. la fel se intampla si in februarie cand ei se mandresc cu sf.valentin. cineva acolo, la tv, este ocidentalizat prea mult sau prea lenes ca sa retrezeasca o traditie superba romaneasca. mai bine iau de-a gata de la straini si ne otravesc pe noi cu kitch-uri. ca pana la urma, tot kitch-uri sunt si astea, adica imitatii.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *