Masca mumie

Uita-te la poze cu masti de mumie egipteana şi observa cum egiptenii au creat portrete stilizate ale chipurilor lor. Observa combinatiile de culori si modele utilizate. Sa incercam sa facem si noi o astfel de masca.

Nota 1

Aceasta masca nu poate fi executat de copii fara supravegherea atenta a unui adult.

Ce avem nevoie pentru a face o masca mumie

ipsos, benzi umede de tifon taiat in fasii de diferite lungimi si latimi, carton, foarfece,creion, castronel, apa (apa calda este cel mai bine, dar e buna si rece), prosoape de hartie, folie de plastic, ziar, vopsea acrilica, pensule

Aveti nevoie de un ajutor, o persoana pe fata careia sa faceti masca.

Cum facem o masca mumie


1. Pregatiti benzi de tifon, ipsos si apa. Acoperiti cu un ziar suprafata de lucru.
2. Folosind cartonul, creati conturul unei masti mumie si taiati in interiorul acestuia un oval unde va intra fata voluntarului.
3. Acoperiti fata voluntarului cu o bucata mare de folie de plastic, lasand zona din jurul narilor deschise.
4. Pozitia voluntarului trebuie sa fie confortabila pe podea sau pe o masa si folia de plastic sa fie de calitate buna, pentru a urmari cat mai mult posibil forma fetei. Voluntarul trebuie sa fie capabil sa reziste nemiscat pana la sfarsit, pentru ca masca sa ia forma trasaturilor faciale cat mai exact.
5. Aplicati cartonul cu forma ovala decupata, pe fata. Deschidere ar trebui sa permita sa se vada barbia si fruntea, dar sa  nu fie atat de larga sa expuna si urechile.
6. Odata ce acest lucru este stabilit, incepe aplicarea de benzi de tifon cu ipsos.
7. Umeziti benzile in apa si le strangeti intre degete pentru a elimina surplusul de apa si le aplicati pe fata si pe carton pe o margine de aproximativ 5cm de la fata.
8. Continuati sa aplicati benzi de dimensiuni corespunzatoare pana intreaga fata este acoperita cu doua straturi de benzi de tifon. Mergi destul de departe pe carton pentru a fixa bine forma fetei in cadrul cartonului.
9. Foloseste benzi mici de tifon pentru zona dintre nari. Neteziti tifonul cat mai bine posibil pentru a evita o suprafata texturata aspra.
10. Dupa ce cele doua straturi de benzi au fost aplicate, lasa sa se intareasca aproximativ 5-10 minute. Nu lasati voluntarul singur in aceasta perioada, si tineti-i de urat si incurajati-l sa mai reziste putin.
11. Cand masca s-a intarit (acesta va fi calda la atingere), scoateti-o cu atenţie de pe fata voluntarului si indepratati folia de plastic.
12. Dupa ce masca a fost indepartat, acoperiti nasul cu bucati de benzi de tifon cu ipsos. Indoiti aproximativ 2.5 cm de tifon pe partea din spate a a cartonului pentru a va asigura ca acesta este bine fixat.
13. Cand masca este complet uscata (a doua zi), vopsiti masca cu vopsea acrilica aurie. Dupa ce se usuca, vopsiti ochii si adaugati alte detalii si decoratiuni pentru a produce o masca mumie in stil egiptean.

Acest proiect dureaza trei zile. O zi pentru formarea mastii si doua zile pentru pictura.

Nota 2

In varianta mai simpla nu mai folositi cartonul. Aplicati pe fata doar nailonul si apoi benzile de tifon inmuitate in ipsos. Nu uitati sa faceti gauri in nailon in dreptul nasului.

Foto: www.art-rageous.net

Lucru Manual Serbari si Carnavaluri

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *