Proiectul H.G. privind activitatile artistice ale minorilor

Copiii care presteaza activitati remunerate vor beneficia de o protectie sporita din partea statului, conform unui proiect de HG supus dezbaterii publice de Ministerul Muncii. In acest sens, va fi necesara o autorizatie emisa de Protectia copiilor pentru ca minorii sa participe la activitati remunerate, parintii vor raspunde pentru banii primiti de copii, iar organizatorii acestor tipuri de activitati vor fi sanctionati pentru nerespectarea unui program de lucru specific varstei.

Citeste mai mult: http://www.avocatnet.ro/content/articles/id_25476/Copiii-vedeta-sub-lupa-Ministerului-Muncii-Reguli-mai-strice-pentru-organizarea-activitatilor-artistice-cu-minori.html#ixzz1V6SiftTY

Ca de fiecare data parerile sunt impartite intre “E o prostie, o nesimtire deoarece statul a mai gasit un mod de a stoarce bani de la noi” si “Foarte bine! Munca copiilor trebuie protejata!”.

Parerea mea este “PRO” acest proiect. ESTE UN MOD DE A OFERI PROTECTIE COPILULUI. Nu toti parintii stiu exact ce este mai bine pentru copilul lor, nu toti parintii urmaresc doar binele copilului lor. Sunt parinti care isi gasesc feicirea doar prin intermediul copilului… isi sprijina fericirea pe propriul copil, ceea ce este complet gresit. Copilul poate fi abuzat in mod inconstient, cum ar fi:

violenta despre care DEX spune ” VIOLENTÁ, violentez, vb. I. Tranz. (Livr.) A comite un act de violență; a constrânge, a sili, a forța”

neglijare – trecerea cu vederea peste copilaria scurta, se uita adevaratele activitati care ajuta viitorul om sa-si dezvolte capacitatea de relationare cu semenii, de adaptare intr-o societate reala, de dezvoltare a abilitatilor si a creativitatii.

abuz – abuz de putere (crezul adultului vis-a-vis de cel al copilului), inselaciunea transmisa copilului prin prisma propriei viziuni, lipsa de masura, exces…

exploatare – adica scoaterea unui profit, a trage folos in mod abuziv de pe urma timpului si efortului copilului (vezi toate punctele de mai sus).

Ca orice proiect, si acesta are lipsuri, insa nu asta vreau sa aduc in prim plan ci avantajul de a monitoriza indeaproape activitatile copiilor si de a stopa escrocheriile tot mai des intalnite in acest domeniu. Un exemplu intalnit recent in toate marile orase ale tarii este puzderia de agentii de modeling, agentii care, desi pot fi constituite legal, recruteaza fel de fel de persoane, indiferent de aspectul fizic sau de alte aspecte si contra unor sume de bani promit navazutul si neauzitul. Modul exagerat in care se prezinta ei ca ofertanti de servicii, rezultatul simplist la care ajunge beneficiarul, atitudinea aparent calma si indiferenta a agentilor de racolare sunt factori care pot zapaci si indivizi cu “scaun la cap”, daramite mamici si tatici mandri, pe buna dreptate, de copiii lor frumosi si talentati. Persoanele care traiesc in saracie sunt impinse de catre circumstante si deseori sunt vulnerabile cand aud despre veniturile suplimentare promise. Aceste agentii aducatoare de false reputatii vor avea de pierdut de pe urma proiectului privind activitatile artistice ale copiilor. Datorita demersurilor pe care vom fi nevoiti sa le intreprindem in vederea inscrierii copilului intr-o activitate artistica, vom beneficia de timpul necesar pentru a cerceta cu atentie agentia de recrutare, vom avea timp sa ne documentam din mai multe surse, sa ne gandim de mai multe ori daca ceea ce facem este in folosul copilului si nu in al nostru si vom avea timp sa aflam parea reala a copilului in ce priveste activitatea artistica ce urmeaza sa o presteze.

Iata de ce nu vreau sa semnez “Petitie-Protest impotriva adoptarii Proiectului H.G. privind copiii artisti si sportivi”!

Diverse CC Educativ

1 Comentariu

  1. Asa cum spun de fiecare data, educatia nu trebuie facuta doar copiilor ci si parintilor, sau de multe ori in primul rand parintilor. Sunt multi parinti care considera ca prorpiul copil le apartine ca si un bun de care pot dispune dupa bunul plac. De aici si abuzurile asupra veniturilor obtinute de catre copii. Da, consider ca trebuie avut un control asupra a ceea ce se intampla cu banii micutilor obtinuti prin truda si talentul lor. Cred ca este o masura bine venita, atat timp cand va fi aplicata avandu-se in vedere in primul rand interesul copilului.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *