Noi teme pentru serbarea de Craciun

Se apropie Craciunul si la gradinita copiii se pregatesc in felul lor sa-l sarbatoreasca; incep pregatirile pentru serbare: invata poezii, cantece…joaca mici roluri. Toti parintii asteapta cu interes si emotii prestatia copilului lor.

Nu vreau sa-mi ridic in cap alti parinti sau educatori si sper sa-mi fie iertata parerea, dar mie nu prea imi plac serbarile. Iubesc foarte mult copilasii costumati in tot felul de personaje, ador sa-i vad cum se admira reciproc, sunt mici vedete de care nu te saturi sa-i privesti, insa…serbarile noastre sunt toate la fel. Toate sunt concepute dupa acelasi model: poezii si cantece in functie de tema serbarii. Poate copiii nostri nu sunt foarte atenti la ce se petrece la serbare din cauza ca serbarea respectiva nu le trezeste interesul. Ati observat ca ei sunt atenti la costume, cum am mai spus, la decoruri, la parinti…nicidecum la poeziile si cantecele de pe scena. De ce nu sunt atrasi/atenti? Deoarece ei sunt deja obositi de atatea repetitii si, mai ales, pentru ca ei deja stiu toate poeziile colegilor lor; tot ascultandu-i pe acestia au invatat inevitabil rolurile celorlalti copii. Pentru ei serbarea nu este o noutate, poate este chiar obositoare. Ei, oricum, sunt distrasi de emotiile datorate scenei, parintilor…

Eu as propune ca serbarile sa fie facute pentru copii si nu pentru parinti. Bineinteles ca participarea parintilor este indispensabila, dar trebuie gasita o modalitatea sa trezeasca interesul copiilor pentru ceea ce fac.

Mi-ar placea foarte mult sa se schimbe ceva in privinta asta, sa incercam sa ne adaptam timpului in care traim. Copiii nostri vad la posturile tv pentru copii, variate desene animate si filme pentru copii. Aceste episoade au teme complexe, pilde potrivite varstei lor, subiecte incitante, personaje frumoase, curajoase, istete, descurcarete…eroi pregatiti sa iasa cu bine din orice situatie. Vedem cu ocazia asta ce anume trezeste interesul copiilor nostri. Povestile adaptate cu pricepere vor trezi mereu atentia lor. De Craciun exista o multime de povesti cu Mos Craciun,  cu doamna Craciun, spiridusi, renii Mosului, oameni de zapada, intamplari petrecute de Craciun…si altele. Vezi si povestile mele de iarna “Unde e spiridusul Jack?” si “Povestea sacului pierdut” si “Scrisoarea de la Mos Craciun.”

Oare cum ar fi daca poeziile si cantecele s-ar reduce la numar si s-ar introduce cate o sceneta formata din 3-4-5 personaje? Trei-patru scenete scurte, cu subiecte diferite, ar cuprinde in mare parte numarul copiilor aflati intr-o grupa, plus cate o poezioara pentru copii care nu au roluri in scenete, plus 2-3 cantecele in grup… eu cred ca ar face deliciul asistentei si mai ales al copiilor. Interesant pentru copii ar fi daca acestia nu ar participa la repetitiile scenetelor altor copii din grupa lor. Ar privi cu interes si curiozitate “mica prestatie” a colegilor pregatita special pentru ei. Totul trebuie sa fie colorat, vesel, haios…foarta multa distractie

Si, cum ar fi daca toti copiii ar avea locurile lor in sala, ca spectatori, rezervate pe randurile din fata, pana in momentul in care le vine randul sa interpreteze pe scena? Ar simti ca sunt la un spectacol si poate ca tracul lor ar fi mai mic. Cred ca este important ca ei sa nu stea pe scena, si sa se simta prea expusi privirilor spectatorilor

Inca ceva, dragi parinti…daca micutul vostru are trac in fata atator spectatori, lumini, culori, pur si simplu din cauza atmosferei care si pe noi, adultii, ne tulbura uneori, NU le faceti observatie, NU insistati sa-si spuna poezia, NU faceti copilul sa se simta si mai rau decat se simte deja. Ce ar fi sa treceti dumneavoastra in locul lor pe scena si sa interpretati in fata tuturor o poezie Haiku? asta asa…sa fie la nivelul vostru intelectual, nu la cel al copiilor.

Daca aveti cunstinta de serbari pentru copii, iesite din tiparul despre care spuneam, ne-am bucura daca ni le-ati prezenta si noua.

In filmuletul de mai jos ii vedem pe Barney si prietenii lui intr-un spectacol de Craciun

Diverse CC Muzica pentru copii

4 Comentarii

 1. Pe JimJam se ruleaza zilnic Barney si prietenii!Verisoara mea are aproape 7 ani si ze uita mereu la el!Eu sunt mai mare ca ea cu vreo4-5 ani si ma tot intreaba cine sunt in realitate actorii care ii joaca pe copii! Nu am stiut sa ii zic decat ca Angel e Demi Lovato si Gianna e Selena Gomez! Ma puteti ajuta in legatura cu ceilalti?Asi fi recunoscatoare!

 2. Andreea, iti las mai jos o lista cu nume din ce am gasit eu. Daca vrei, sa copy pe nume si mergi pe Google la imagini si da paste ca sa vezi cine sunt ei.

  Debby Ryan – Teenager – o stii din filmul cu cele 16 dorinte
  Selena Gomez- Gianna
  Tory Green- Sarah
  Demi Lovato – Angela
  Trevor Morgan- Cody
  Madison Pettis – Bridget
  Kyla Pratt -Marcella
  Erica Rhodes- Kim
  Hunter Pecunia – Rachel

 3. Si Oana il iubeste tare-tare pe Barney. Din pacate, de o vreme, nu-l mai vede pe Barney, ptr ca am trecut la alta retea de cablu si acolo nu prindem Jim-Jam. Crede-ma ca, uneori, se uita pe youtube la Barney si ii dau lacrimile de dorul lui.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *