Stefan-Voda si ungurii

Legendele romanesti sunt frumoase povesti despre domnitori romani, luptatori viteji si despre curajul poporului roman. Personajele din legendele romanesti pot interpreta cu usurinta orice rol ales de copiii nostri. Ei pot fi printi, super-eroi care locuiesc in castele si calaresc cai inaripati. Este foarte important sa-i facem pe copii sa inteleaga ca aceste legende sunt, de fapt, minunate basme care te vrajesc imediat cum incepi sa le citesti. Si Romania a fost invadata de personajele altor popoare in filmele si desenele animate pentru copii. Sa nu trecem cu vederea acest lucru si sa incercam sa le povestim cat mai mult din istoria romanilor. Merita sa-si cunoasca eroii neamului.

Vedeti toate legendele de pe blogul “casuta copiilor” aici

Stefan-voda umbla prin tara sa vada cum traiesc oamenii, cum se poarta bogatii cu saracii, cum tin popii slujba la biserica, mai pe scurt, voia sa stie tot ce se petrece in tara; si pentru aceea il iubea poporul, pentru ca nu-l lasa sa fie jefuit de boieri, cum se intampla sub domnia altora, inaintea lui si dupa el. Cand navaleau paganii in tara, toti sareau la lupta, fara sa astepte porunca de la Voda, ca pentru tarani, Stefan-voda era al doilea dupa Dumnezeu, caci ca Dumnezeu era bun si drept.

Odata au navalit ungurii in tara de sus, ca sa prade si sa jefuiasca tara, si, dupa ce se vor incarca cu prazi, sa se intoarca inapoi in tara lor. Tocmai in timpul acela, dupa cum am spus, Stefan-voda umbla prin tara, isi schimbase hainele de domn in haine de taran si venise pe Valea Bistritei in sus, sa vada cum traiesc taranii in partile muntelui. A venit pana in satul cruci, pe-o zi frumoasa de vara, cand pe nimeni nu-l mai prinde vremea sa mai steie in casa.

Pe la amiza, iaca vine un calaret de pe vale in sus, cu calul numai spume, si din capul satului incepe a striga:

-Vin ungurii!

Tot satul s-a speriat; fiecare cauta incotro sa fuga, temandu-se de sabia talharilor de unguri. Stefan-voda tocmai atunci era in casa unui gospodar pe care il ruga sa-i deie ceva de mancare, ca-i calator, dar auzind vestea ca vin ungurii, a lasat mancarea, a iesit afara, vazand oamenii fugind in toate partile.

Intelegand frica oamenilor, alearga repede in calea lor si nu-i lasa sa fuga, zicandu-le:

-Ce va zice Stefan-voda cand va auzii ca voi muntenii, inalti ca brazii si tari ca zmeii, fugiti de niste talhari unguri?

Atunci oamenii s-au rusinat cand au auzit vorbele astea din gura unui strain, si-au luat toti, care ce-au putut: topoare, furci, coase, maciuci, si-au iesit inaintea ungurilor, pe muntele Raraului.

Cum s-au intalnit cu ungurii au si inceput lupta, care cu ce avea in mana. Si dupa o lupta crancena i-au invins, luandu-le toate prazile ce le aveau la ei.

Dupa ce au invins pe unguri, Stefan-voda a spus cine este el, si totodata a pus de s-a facut o bisericuta in locul unde a fost lupta cu ungurii si din bisericuta s-a facut mai pe urma manastire, car e si in ziua de astazi: manastirea raraului.

Asa spun batranii.

Legende populare romanesti

Diverse CC Istoria

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *